RVO Activiteitenbesluit en Energiebesparing. Bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Het gaat om gebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 50.000 kWh. De energiebesparing levert ten opzichte van de investering al snel geld op. In het activiteitenbesluit milieubeheer is de verplichting beschreven dat in dergelijke gebouwen alle maatregelen zijn genomen met een maximale terugverdientijd van 5 jaar. Energiezuinige ruimteverlichting en buitenverlichting zijn erkende maatregelen.
ROI (Return On Investment) – TVT (Terugverdientijd)
Indien de technische staat van de huidige verlichtingsinstallatie nog goed is, kan het Retrofit toepassen van lichtbronvervangers of armatuurvervangers (voor bestaande lichtlijnen) in vele gevallen zeer interessant zijn. Het is belangrijk om een goede ROI berekening te maken met de juiste gegevens en parameters die overeenkomen met de praktijksituatie. Investeringskosten, besparing op stroom, onderhoud en vervangingskosten, aantal branduren en kWh tarief zijn de belangrijkste gegevens voor een basis ROI berekening. In veel gevallen is het reëel om de ROI berekening te baseren op een meerprijsinvestering voor de upgrade naar LED verlichting t.o.v. geplande traditionele verlichting. Bij het maken van een ROI berekening houden wij tevens rekening met eventuele subsidies vanuit de overheid.
TCO (Total Cost Ownership)
Welk rendement gaat mijn nieuwe verlichtingsinstallatie opleveren over de totale exploitatieperiode t.o.v. mijn huidige situatie? Is het slim om aanwezigheidsdetectie of daglichtafhankelijk dimmen als premium mee te nemen in de investering? Wellicht speelt de overweging mee om de nieuwe verlichting te koppelen aan een lichtmanagementsysteem of gebouwbeheerssysteem? Deze overwegingen zullen niet de goedkoopste investeringen zijn wanneer offertes worden vergeleken. Echter in de totale exploitatiekosten, zal dit onder aan de streep wel het geval zijn.
TCO berekening van LED verlichting
TCO staat voor Total Costs of Ownership. Kortom: je neemt niet alleen de aanschafkosten mee, maar ook eventuele onderhouds- en gebruikskosten van een verlichtingsproduct.
De TCO berekening helpt je te bepalen of de investering economisch rendabel is, om een goede vergelijking te maken, om de economische levensduur te berekenen en je onderhoudskosten inzichtelijk te houden. Hoe ziet dit er uit voor LED verlichting? Vraag het aan Less Energy.
Less Energy neemt bij een TCO berekening de volgende factoren mee:
branduren in dag- en nachttarief
aantal dagen per week dat de verlichting gebruikt wordt
aantal weken per jaar dat de verlichting gebruikt wordt
het aantal lichtbronnen
het vermogen
het verbruik aan elektriciteit (zowel jaarlijks als na 10 jaar)